14 en 15 september 2019: open monumenten dagen

Open Monumenten Dagen Emmen 2019

Op zaterdag 14 en zondag 15 september worden in Nederland de Open Monumenten Dagen georganiseerd. In de gemeente Emmen is de organisatie hiervan in handen van de Historische Vereniging ZuidOost Drenthe. Het thema van dit jaar is “Plekken van Plezier”. Deze plekken zijn met name op Erica en in Schoonebeek gevonden. Het accent van de OMD ligt dit jaar op Erica.

Bij de R.K. Kerk aan de Kerkweg verzorgt wethouder Jisse Otter zaterdag om 14.00 uur de opening van de Open Monumenten Dagen. Onder het genot van een gratis kopje koffie kunt u hier naar diverse orgelconcerten luisteren.

Op Erica is door de Historische Kring een bewegwijzerde fietsroute uitgezet, die u naar en langs de andere deelnemers aan de OMD leidt. Dit boekje is bij de kerk verkrijgbaar.

Ook op Erica is één van de deelnemers “het Smalspoormuseum” aan de Griendtsveenstraat 140. Zaterdag om 13.00 uur opent wethouder Kleine hier de foto-tentoonstelling in verband met het 35-jarig bestaan van het museum. Hier wordt dan ook de recent gerestaureerde Henschel Locomotief voor de eerste keer aan het publiek gepresenteerd. De toegang tot het museum is gratis en voor de rondritten gelden gereduceerde prijzen.

In Schoonebeek kan de Zandstrooiboerderij aan de Burg. Osselaan worden bezocht.

Als extra’s voert ’t Aol Volk” hier tweemaal een verkorte versie van de Boerenbruiloft op. (14.00 en 16.00 uur)

Deelnemers:

Emmen: “Het Nabershof”, het museum “Ergens in Nederland”, de Joodse Synagoge, de Grote Kerk, molen Zeldenrust (Zuidbarge)

Nieuw-Amsterdam: “het Van Goghhuis, de Noorderkerk

Veenoord: molen “Nooitgedacht”

Emmer-Compascuum: molen  “Grensgezicht”

Barger-Compascuum: “Het Veenpark” en het Hoogveenkerkhof

Nieuw-Dordrecht: “Collectie Brands”, van waaruit rondwandelingen onder leiding van een gids worden georganiseerd.

Openingstijden kunt u vinden in een handzaam programmaboekje, gratis verkrijgbaar bij de deelnemers en o.a. bij Tourist Info Emmen.

Attentie : In het programmaboekje van de OMD staat bij de inhoudsopgave dat de
Grote Kerk beide dagen is geopend. Dat is niet juist. Dit monument is
alleen op zaterdag 14 september geopend.(In de tekst op blz 28 in het boekje staat het wel juist)