OMD 2022

Open monumentendagen 2022 (OMD)

Het thema voor de Open Monumentendagen 2022 op 9, 10 en 11 september 2022 is ‘Duurzaamheid’.

Die duurzaamheid kan gaan over de zorgvuldigheid in het omgaan met onze monumenten. Het gebruik van de juiste materialen om op die wijze, zo lang als mogelijk kan zijn, te kunnen genieten van ‘oude’ gebouwen.
In Weiteveen/het Bargerveen vinden we een bijzondere combinatie, een schaapskooi, hypermodern met zonnepanelen op ’t dak. Uiteraard zijn in deze stal Drentse schapen van een oud ras gehuisvest.

(Download: Programma Boekje.)


Op vrijdagavond 9 september 2022 zal de wethouder van Cultuur, Dewy Leal, om ongeveer 19.00 uur officieel de Open Monumentendagen in de gemeente Emmen openen bij het Veenloopcentrum Weiteveen. Hierna volgt onder meer een wandeling naar de begraafplaats, alwaar de eens zo zorgzame zusters zijn begraven. Voor de liefhebbers kan er nog een uitstapje naar de schaapskooi worden gemaakt. Totale afstand ruim 1 km.
Wij geven ook dit jaar een opsomming van de deelnemende monumenten in de gemeente Emmen met eventueel een uitstapje naar het Duitse Twist. Een grote verscheidenheid in dit gebied.


Op zaterdag 10 september 2022 is er ook een fietstocht vanaf Nieuw-Dordrecht (Collectie Brands) naar Weiteveen en retour. Opgave via 06-15688141 of gretiben@hotmail.com.
Kosten € 10.00 p.p. incl. koffie en lunch.


Op 10 september 2022 start om 14.00 uur in Emmen onder leiding van een ervaren gids een stadswandeling bij het oude postkantoor aan de Hoofdstraat naar de synagoge aan de
Julianastraat. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Wij wensen allen een leerzaam monumentenweekeinde toe.

P.M. Kraan,
Voorzitter Historische Vereniging Zuidoost-Drenthe.