Tweede Wereldoorlog Schoonebeek en de Veencrisis 1921

Dubbele tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Schoonebeek

9 oktober – 26 november 2021.

Openingstijden: maandag-vrijdag 09.00-17.00 uur.

Locatie: MFC ’t Aole Gemientehoes, Kerkeind 1, Schoonebeek.

De Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe laat u diverse gebeurtenissen zien over oorlogsvliegers die in Schoonebeek en omstreken zijn neergestort. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal. De Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen deed onderzoek naar de overval op 29 juli 1943 op het gemeentehuis in Schoonebeek. Daarbij werden door het verzet uit De Krim burgemeester Geert Bisschop (NSB), ambtenaar Roelof Oostindiën (NSB) en distributieleider Pieter de Boer geliquideerd. Was het een bewuste liquidatie van de twee verzetsmensen op de fanatieke Schoonebeeker burgemeester die lid van de NSB was? Dit beeld blijkt niet te kloppen. Het ging om een mislukte overval. Een reconstructie van de overval en het levensverhaal van iedereen die daarbij betrokken raakte.

———————————————–

Buitendag

zaterdag 16 oktober 2021.

Tijd: 10.00 – 17.00 uur.

Startlocatie: MFC ’t Aole Gemientehoes,

Kerkeind 1, Schoonebeek.

Informatie: gratis routeboekje.

Tijdens de buitendag op zaterdag 16 oktober 2021 wordt op verschillende locaties in Schoonebeek verteld wat daar op welke dag gebeurd is. U ontvangt van de organisatie een gratis routeboekje. U kunt zelf bepalen welke locaties voor u interessant zijn en wat u graag zou willen zien. Om deze dag mogelijk te maken is de hulp toegezegd van vrijwilligers van Schoonebeek-in-Actie. Zij zouden in 2020 betrokken zijn bij de organisatie van 75 Jaar Vrijheid Schoonebeek, maar door de corona-maatregelen moest het volledige programma worden afgelast. Dit jaar helpen zij daarom graag de organisatie tijdens deze Buitendag.

———————————————-

Tentoonstelling Waag’nschuur De Spiker

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur.

Locatie: Burgemeester Osselaan 5, Schoonebeek

De historische vereniging De Spiker uit Schoonebeek organiseert in haar Waag’nschuur een aanvullende tentoonstelling. In deze expositie staat centraal het leed dat de inwoners van Emlichheim tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden. Er wordt in Nederland veel stilgestaan bij de verliezen aan mensen die wij hebben geleden, maar bij de Duitsers in de grensstreek was er evenveel verdriet. In Emlichheim en omgeving vielen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog 504 mensen te betreuren die waren omgekomen of werden vermist.

Lezingenprogramma

In aanvulling op de tentoonstelling worden lezingen verzorgd. Per lezing hebben max. 50 gasten toegang.

De entreeprijs: € 5,00 per lezing inclusief een kop koffie of thee.

Locatie: Allemaal in MFC ’t Aole Gemientehoes, Kerkeind 1, Schoonebeek.

Lezing 1: Rob Wethly – Berlijn 6 maart 1944, USAAF Missie: 250

Datum: dinsdag 26 oktober 2021.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur.

Op 6 maart 1944 werd Berlijn voor het eerst overdag getroffen door een Amerikaans bombardement. Voor 25 februari 1944 wilde het Amerikaanse opperbevel een directe confrontatie met de Duitse Luftwaffe ontlopen. Van deze strategie werd afgestapt om de slagkracht van de Duitse Luftwaffe te breken en werd de Duitse luchtverdediging juist uit de tent gelokt om de directe confrontatie met de zwaarbewapende Amerikaanse bommenwerpers en jachtvliegtuigen aan te gaan. Door doelen in Berlijn aan te vallen dwongen de Amerikaanse bommenwerpers de Luftwaffe een groot deel van haar jachtvliegtuigen in te zetten. Deze lezing neemt u mee naar 6 maart 1944, en zal zich focussen op de strijd in de lucht en eindigen met een aantal crashes van die dag in de directe omgeving van Schoonebeek.

—————————————-

Lezing 2: Bert Finke – NSB in Schoonebeek

Datum: dinsdag 2 november 2021.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Het is een gevoelig onderwerp: Schoonebeekers die lid waren van de NSB tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze lezing zal de rol van Schoonebeeker families aan de orde komen. Maar met name ook over andere NSB’ers in Schoonebeek. Ruim 200 van hen werden na Dolle Dinsdag in september 1944 in Schoonebeek als evacués ondergebracht. Zij werden na de oorlog direct gearresteerd. Wat gebeurde met de vele kinderen – het waren er zo’n 100 – nadat hun ouders waren gearresteerd? En is bekend dat de leider van de NSB, Anton Mussert een bezoek heeft gebracht aan Schoonebeek? Ook werd enkele jaren geleden een dagboek over een geëvacueerde NSB’er gevonden, die bij de NSB-burgemeester Verbeek inwoonde. Hij was chauffeur geweest van Van Geelkerken, één van de oprichters van de NSB.

————————————

Lezing 3: Yannic Wethly en Coen ten Ham. Operatie Amherst

Datum: dinsdag 9 november 2021.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur.

Operatie Amherst was de codenaam van de Geallieerden voor een speciale commando-actie op 7 en 8 april 1945 ter bevrijding van Drenthe als voorbereiding van de aanval van de Canadezen op Groningen. Franse parachutisten vormden een onderdeel van de Britse Special Air Service en zij moesten verkeersknooppunten en bruggen in Drenthe en Groningen veilig stellen. De operatie was redelijk succesvol, al liep ze niet geheel volgens plan en sneuvelden er in Drenthe 33 Franse parachutisten. Of de operatie echt nodig is geweest is nog steeds een punt van discussie. De achttienjarigen Yannic Wethly uit Schoonebeek en Coen ten Ham uit Klijndijk vertellen over de militaire operatie van uit drie perspectieven, die elkaar ontmoeten tijdens een gebeurtenis in Westerbork.

——————————————

Lezing 4: Bert Finke – OD-actie in Zuidoost-Drenthe januari 1945

Op 7 januari 1945 werden bij een overval door de Landwacht uit Emmen en Coevorden in de boerderij van Geert Eisen aan de Hoofdstraat 182 meester Veldwachter, Jan Grooters en Geert Eisen gearresteerd. Veldwachter werd op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve gefusilleerd en Grooters overleed op 30 april 1945 in concentratiekamp Wöbbelin. Een tragisch verhaal, maar hier bleef het niet bij. Veldwachter had tijdens zijn verhoor aan de Landwacht verteld dat op de achterkant van een door hem gemaakt schilderij een briefje was geplakt met de namen van verzetsstrijders erop. Het doek werd opgespoord en een golf van arrestaties onder het verzet in Zuidoost-Drenthe volgde. Binnen een week werden 36 verzetsmensen gearresteerd, van wie zeventien de dood vonden. Daarnaast wisten twintig personen te ontsnappen, waardoor in Schoonebeek Jan Cees Hofkamp en Arend Masselink ellende werd bespaard. Er was een grote groep landwachters bij betrokken.